De principes van ITF Taekwon-Do komen overeen met de inzichten uit oudere martial arts – en moderne, zoals je in de lessen bij Taekwon-Do School Amsterdam zult merken. Of het nou om sparren of zelfverdediging gaat, ieder lichaam is anders, iedere situatie is anders. Je zult jouw route moeten gaan ontdekken in de zee van technische mogelijkheden die Taekwon-Do biedt, maar altijd blijven de onderliggende principes gelden.
Een van de belangrijkste trainingsmethoden binnen ITF Taekwon-Do zijn de Tuls. Vele klassieke martial arts gebruiken dit soort stijlvormen.
Bij het oefenen van Tuls kun je in je eentje op full power trainen, met de intensiteit van een realistische situatie. Zonder die mentale instelling verspil je je tijd, zou je kunnen stellen. Alle technieken en tactieken die voorkomen in de Tuls zijn toepassingen van bepaalde principes. Luister naar de uitleg van Ian Abernethy over de rol van Kata, die binnen Karate een identieke functie vervullen als onze Tuls:
Een principe beantwoordt de vraag “waarom werkt dit?”. Een techniek is een manifestatie van een of meerdere principes. Je kunt het vergelijking met natuurkundige wetten: E=MC2 en de relativiteitstheorie van Einstein zijn in wezen wiskundige modellen met vele toepassingen in de tastbare werkelijkheid, zoals bijvoorbeeld GPS navigatie en atoombommen.
“Totale beheersing van enkele technieken en volledig begrip van de principes zullen je overlevingskans vergroten.”
Die principes zijn de belangrijkste les die je kunt halen uit Tuls: hoe meer je je verdiept in hoe de technieken in elkaar zitten en waar ze voor bedoeld zijn, hoe meer je zult ontdekken dat het variaties zijn op een thema. Totale beheersing van enkele technieken en volledig begrip van de principes zullen je overlevingskans vergroten. Wie denkt dat voor elke situatie één “beste techniek” bestaat, leeft in een droomwereld. In de chaos van het gevecht heb je geen tijd om uit 14 opties te kiezen om een lage messteek die schuin omhoog komt te blokkeren. Tegen de tijd dat je iets hebt bedacht – én het hopelijk gelukt is – dan is je vijand al bezig met diens 6e messteek op rij…
De ITF Taekwon-Do Tuls zijn choreografieën waarin een serie tactisch samenhangende technieken zijn opgenomen. Een hardnekkig misverstand is dat het een gevecht zou zijn tegen meerdere tegenstanders. Dit is pertinente onzin; het gaat om methodes om een vijand snel uit te schakelen op korte afstand en in een Tul worden je enkele opties aangeboden, met alternatieven in geval plan A niet werkt. Deze stijlvormen, of patronen, zijn daarmee onze documentatie voor gevechtsmethoden die je zonder tegenstander – full power – kunt oefenen. Elke oefenvorm die niet écht vechten is, heeft namelijk bepaalde tekortkomingen: alleen echt is echt.
In elke oefenvorm lever je een deel realiteit in, maar kun je bepaalde aspecten juist goed trainen. Bij training op schildjes kloppen bijvoorbeeld de afstand en richting vaak niet 100% in vergelijking met een echt menselijk lichaam, maar kun je wel op volle kracht je technieken uitvoeren; met een dik pantser aan ervaar je niet de realistische impact die je in een echt gevecht zou ervaren, waardoor het lijkt alsof je een bovenmenselijk incasseringsvermogen hebt en je op die manier voorbereidt op een onaangename verrassing als het erop aankomt; zonder bescherming aan kun je preciezer werken, maar kun je niet op volle kracht werken omdat je anders meer op de EHBO zit dan in de dojang aan de slag kan. Niet bepaald een geschikte oefenmethode dus.
Het is daarom cruciaal om te beseffen waar welke tekortkomingen zitten en verschillende trainingsmethoden te gebruiken om je training zodanig in te richten dat je het complete plaatje in beeld krijgt.
De originele Kata’s – zoals Tuls bij Karate heten en waar de Tuls van afgeleid zijn – zijn een samensmelting van Kung Fu uit Fujian (China), gevechtsmethodes van gevluchte Samurai en andere invloeden op het Japanse handelseiland Okinawa. Het wettelijk verbod op trainen met wapens en op den duur überhaupt martial arts, werkte in de hand dat de diverse martial arts-vormen eeuwenlang in het geheim werden beoefend. De autoriteiten hielden het monopolie op geweld stevig in de hand.
Althans, zo was het in de feodale tijd, voor de grote populariteitsslag die Karate maakte aan het begin van de 20e eeuw. Toen werd Karate als sport geprofileerd, verschillende stijlen werden versimpeld en ondergebracht in één stijl – en het hand-to-hand combat aspect verdween naar de achtergrond.
Video: aflevering uit de Chinese documentaireserie “Kung Fu Quest”, over de White Crane stijl waaruit Karate grotendeels is ontstaan
We leven echter in een relatief zeer veilig land. De kans op een gewelddadig conflict voor de gemiddelde Nederlandse burger is klein. Dus waarom zoveel tijd en energie steken in iets wat je waarschijnlijk nooit zal overkomen? Dit is een legitieme vraag.
Het beoefenen van een martial art als Taekwon-Do brengt voordelen met zich mee: je fysieke en mentale gesteldheid is erbij gebaat. De sterke morele component, gebaseerd op Oosterse filosofie, is mede ingegeven door de tijdsgeest van een gedemoraliseerd Korea en de effecten van de Koude Oorlog. De verwerking van Koreaanse geschiedenis en mythologie zijn doelbewust nationalistisch. Maar Generaal Choi heeft de 24 Tuls ook ontworpen uit esthetisch oogpunt.
De combinatie van kracht, dynamiek, atletisch vertoon en gracieuze bewegingen vormen absoluut een belangrijk deel van de aantrekkingskracht van Taekwon-Do.
De principes uit onze ITF Taekwon-Do Tuls blijven ook in moderne martial arts als Kalah overeind. De belangrijkste principes uit de Tuls:
Martial arts zijn nooit bedoeld als een statisch middel waar nooit aan getornd mag worden, het is geen religie. Van de eerder genoemde White Crane-stijl zijn maar liefst vier grote aftakkingen geweest. Een kopie van de “handleiding” werd uiterst selectief overgedragen van meester tot leerling (lees: aan één waardige leerling). Die voegde er vervolgens diens inzichten aan toe en gaf op zijn of haar beurt de fakkel weer door.
“Martial arts zijn nooit bedoeld als een statisch middel waar nooit aan getornd mag worden, het is geen religie. (…) Zonder evolutie is een martial art gedoemd tot uitsterven.”
Tijden veranderen, geweld verandert mee – en als we Taekwon-Do relevant willen houden dan ontkom je niet aan constante revisie en bijschaven van de uitvoering van technieken omwille van de toepasbaarheid, hetzij met groot respect voor de principes. Dit ligt meer in lijn met de wetenschappelijke methode: een theorie staat totdat je bewijst dat iets anders beter werkt. Zonder evolutie is een martial art gedoemd tot uitsterven.
In zijn Encyclopedie benoemt Generaal Choi de principes waarop hij de technieken uit de Tuls heeft gebaseerd en waar eventuele “nieuwe” technieken aan zouden moeten voldoen:
Het aanhangen van deze basisprincipes maakt Taekwon-Do tot een krijgskunst, een esthetische kunst, een wetenschap en een sport. Aldus Generaal Choi.